top of page
image (10).jpg

Zonnepanelen huren of kopen?

Voor iedereen die een lagere energierekening wil, zijn zonnepanelen prachtige uitvindingen. Maar voordat u van de voordelen van zonnepanelen kunt genieten, moet u eerst investeren. Dit kan voor sommige mensen een hoge kostenpost zijn. Het kan dat u daarom overweegt om zonnepanelen te huren in plaats van te kopen. Ontdek waarom dit wel of geen goede keuze voor u is. 

Zonnepanelen huren: de voordelen

Er zijn een aantal voordelen van het huren van zonnepanelen. Zo hoeft u niet in één keer de gehele som te betalen. Maar u geniet wel van de opgewekte stroom. De maandelijkse kosten van de huur verrekenen zich met lagere energiekosten. Hierdoor gaat u zonder grote investering toch over op een duurzame manier van energieverbruik. Dit maakt het gebruiken van zonnepanelen voor een groter publiek toegankelijk.

Nadelen van zonnepanelen huren

Het nadeel van zonnepanelen huren, is uiteraard dat het materiaal niet van u is. Veel partijen bieden de mogelijkheid om de zonnepanelen op den duur over te nemen. Toch bent u aan het eind van de rit meer geld kwijt dan wanneer u zonnepanelen koopt. Daarnaast sluit u vaak een contract af, wat het lastig maakt om voortijdig op te zeggen. Denk bijvoorbeeld aan plotseling verhuizen.

Kopen vs huren

Bij purestroom verhuren wij geen zonnepanelen meer, omdat per 1 januari 2025 de overheid de salderingsregeling afbouwt. Hierdoor is het huren van zonnepanelen in vele huishoudens niet aantrekkelijk meer; door de afbouw ontstaat mogelijk de situatie dat de huurpijs hoger is dan uw rendement van uw opgewekte stroom. Maar er zijn nog steeds vele regelingen die het kopen van zonnepanelen voordelig maken. Een slimmere keuze dan zonnepanelen huren!

  • Subsidie van de gemeente. Sommige gemeenten bieden regelingen aan voor de voordelige aanschaf of collectieve inkoop van zonnepanelen. Kijk op energiesubsidiewijzer.nl

  • Btw-vrijstelling. De btw op zonnepanelen is vanaf 1 januari 2023 afgeschaft. De btw gaat omlaag van 21% naar 0%. Dit zogenoemde nultarief geldt als de zonnepanelen worden geïnstalleerd op woningen of bijgebouwen van een woning, zoals een schuur. Particulieren hoeven de btw dan niet meer terug te vragen bij de Belastingdienst.

  • Groene lening. Verschillende banken bieden interessante leningen aan voor huishoudens die hun huis verduurzamen. Nationaal Warmtefonds verstrekt bijvoorbeeld een energiebespaarlening.

Het kopen van zonnepanelen is een duurzame investering. Door te kiezen voor kwaliteit bent u verzekerd van een goede koop. Doe de dakcheck, laat u adviseren en maak in overleg met onze experts de beste keuze voor uw situatie.

bottom of page