top of page
FAQ`s naar onderwerp
Wat is een garantie van oorsprong(GVO)?

Een Garantie van Oorsprong (GvO) is een digitaal certificaat waarmee bewezen wordt dat stroom op een groene (dus duurzame) manier is opgewekt. Een Garantie van Oorsprong wordt ook wel een groencertificaat genoemd. Eén GvO is goed voor duizend kWh elektriciteit en geeft ook aan waar en hoe die hoeveelheid stroom in Europa duurzaam is opgewekt. Oftewel, per uitgegeven GvO is 1.000 kWh stroom met behulp van zon, wind, water of biomassa opgewekt. Een GvO is een jaar houdbaar en wordt in Nederland uitgegeven door CertiQ, een dochteronderneming van de landelijke netbeheerder TenneT.

Betrouwbaarheid van een GVO
Het idee van een Garantie van Oorsprong is goed, omdat het opwekken van groene stroom erdoor gestimuleerd wordt. Maar het is niet altijd wat het lijkt. Het is in Europa namelijk toegestaan om te handelen in Garanties van Oorsprong. Dat werkt als volgt: in het ene land (bijvoorbeeld Nederland) is meer vraag naar groene stroom dan dat er opgewekt kan worden. In een ander land (bijvoorbeeld Noorwegen) wordt meer groene stroom opgewekt dan er vraag naar is en dus zijn er GvO’s te veel. Nederlandse bedrijven kunnen dan de GvO’s kopen die van oorsprong in Noorwegen uitgegeven zijn. Hierdoor kunnen ze grijze stroom leveren, terwijl ze zeggen dat het groene stroom is.

In de praktijk
Het kan dus zijn dat de groene stroom die jij geleverd krijgt eigenlijk grijs is. Het enige wat de Garantie van Oorsprong dus écht betekent, is dat er in hetzelfde jaar ergens in Europa duizend kWh aan groene stroom is opgewekt.

Echt groene/duurzame energie gebruiken
Zonnepanelen zijn hier de beste oplossing voor. Alle stroom die jij dan direct verbruikt, komt van jouw dak. Je kunt dan met behulp van de Zelfstroom app ook precies zien hoeveel je opwekt, hoeveel je direct verbruikt, hoeveel je teruglevert (die stroom is ook groen natuurlijk) en hoeveel je van je energieleverancier nog geleverd hebt gekregen.

bottom of page